Torna a XVIII. kerületben

Idősebbek is újra kezdhetik!

Idősebbek is újra kezdhetik!

A helyes testtartás

2016. április 11. - timi.mami

heather-andersen_posture_garance-dore_7.jpg

A mindennapi életben és a testgyakorlatok helyes végrehajtásához is szükség van a helyes testtartás kialakítására. A jó testtartás nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos, hiszen a helytelen testtartás problémákat okozhat.

A helyes alapállásban a lábak párhuzamosan, kb. vállszéles terpeszben helyezkednek el. A test súlya három alátámasztási pontra helyezkedik, a hüvelykpárnára, a kisujjpárnára és a sarokra. A test súlyvonala ezen alátámasztási négyszög közepére esik. A boka, a térd és a csípő egymás fölött helyezkedik el. A medence olyan optimális szögben áll, hogy a hasi szervek nem a hasfalon, hanem a medencében helyezkednek el.

A gerinc egyenes, vagyis élettani görbületei megfelelőek. (Sajnos az ülőfoglalkozás a gerinc környéki izmokback-painistock_000054325480_large-350x350.jpg
elgyengülését, a szalagok lazulását eredményezi. Ezért sok a rossz tartású ember, sokan küzdenek hát- illetve derékfájdalmakkal.)

A lapockák alsó csücskeit közelítjük egymáshoz. Ezzel elkerüljük, hogy a vállunkat felhúzzuk. A mellkas kissé megemelt. A karok lazán lógnak a test mellett, a tenyér a comb felé néz.

A nyaki gerinc a hát folytatása, a fej súlya tehát ezen van és nem a lágy részek viselik a terhet.

A helyes ülésben a test súlya az ülőgumóra helyeződik. A boka, térd és csípő derékszögű, a gerinc laza (de nem hanyagtartású!), a keresztcsont egyenes folytatása. A nyak az előbbiekhez hasonlóan a hát folytatása. A karok lazán lógnak a test mellett.

Fontos, hogy a helyes testtartást különböző gyakorlatokkal kialakítsuk. Eleinte tudatosan figyeljünk rá, majd idővel ez is magától értetődővé válik.

Forrás:
Dr. Miltényi Márta: A sportmozgások anatómiai alapjai
www.garancedore.fr
health.clevelandclinic.org

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyitorna.blog.hu/api/trackback/id/tr968583342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása