Torna a XVIII. kerületben

Idősebbek is újra kezdhetik!

Idősebbek is újra kezdhetik!

Miért jó tornázni?

2016. március 10. - timi.mami

healthy-aging.jpgSzüleim nagyon aktív emberek. Sokszor segítenek a kertben, a ház körüli teendőkben. Az utóbbi időben azonban egyre többször hallottam tőlük, hogy "itt fáj, ott fáj". Sőt még magamon is tapasztaltam ennek egy-két jelét. Vajon mi lehet az oka ennek?

Természetes, hogy az ember öregszik. Már nem olyan fitt, mint régen. De úgy gondolom, nem feltétlen kell leülni, megállni. Fontos, hogy ekkor is formában tartsuk magunkat. Igaz a tempó kicsit lassabb.

 Öregedés alatt a szervezet olyan változásait értjük, amelyek során az idő visszafordíthatatlansága miatt az egyén fizikai, élettani és mentális teljesítménye csökken.

A mozgásszervek szempontjából az izomtömeg és az izomerő csökkenése, a csontok tömegének csökkenése, valamint az ízületek funkciójának romlása jelenti e változást. Ezenkívül a keringési rendszer terhelhetősége is csökken, valamint a légzőrendszer működése is bizonyos mértékben romlik.

Ezért nagyon fontos, hogy idősebb korban is karban tartsuk testünket, megfelelő mozgást végezzünk. A szervek normális működésének fenntartásához, valamint az öregedéssel járó testi funkciók hanyatlásának csökkentéséhez szükséges a mindennapi alapmozgások mellett szükséges az ezektől eltérő, valamivel nagyobb terheléssel járó mozgás is.

Fontos, hogy megfelelően foglalkoztassuk izmainkat, keringési és légzőrendszerünket. Ezáltal testünk, szervezetünk általános állapota, valamint az immunrendszerünk is erősödni fog. A célunk, hogy fittek maradjunk és ne a betegségekről, illetve azok elleni küzdelemről szóljon az életünk. A rendszeres mozgás segíti, megkönnyíti a mindennapi teendők elvégzését, akár az unokákkal eltöltött aktív időről, akár bevásárlásról, akár házimunkáról beszélünk.

A testmozgást soha nem késő elkezdeni. 50-60 év felett is szükséges és a lehetőség is adott a jó egészségi állapot fenntartására. 

 

kép forrása: weightlossfromwaistips.com 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyitorna.blog.hu/api/trackback/id/tr438459826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása